Esettanulmány 1

1. esettanulmány

Esettanulmány I. : 2009 májusában keresett fel minket ez a 52 éves férfi beteg. Két bottal járt, segítség nélkül nem nagyon tudott közlekedni. Erős fájdalmakról panaszkodott. Az első hónapokban, mindig kísérővel jött szakrendelésünkre.

Alapbetegségeként és kórelőzményként a következőket jegyeztük fel: cukorbetegség (Diabetes Typ II.) , orális antidiabetikumot szed, de az értékei nem igazán jók. Valószínűleg nem tartja kellőképpen a diétát és kevéssé figyel oda a cukorbetegségére. Vénás keringési elégtelenségben szenved, ez öröklött nála és az ülő munka, amelyet végzett, se előnyös …, jelenleg hetek óta betegállományban van.

Az alsó lábszáron látható lívid sötétlilás foltok a post thrombotikus szindrómára következtetnek. Elmondása szerint ártalmatlan kisebb beütésből alakultak ki a sebei.A jobb lábszárán is nyitott lábszárfekélye van, ezt a sebet, második esettanulmányunk mutatja be.

Diagnózis: bal lábszáron hátul az Achilles felett szabálytalan háromszög alakú (szélessége 6 cm, hossza 8,5 cm) nyitott lábszárfekély (ulcus cruris).

Sebszélek részben erősen nekrotikusak, részben maceráltak.

Sebkörnyék duzzadt, részben gyulladt.

Sebalap, fertőzés klinikai tüneteit nem mutatja, mérsékelten váladékozik, foltokban fibrin lepedék borítja.

 

A kezelést, sebalapot feltisztító és a nekrotikus sebszéleket felpuhító, kíméletesen feloldó modern nedves sebfedőkkel kezdtük.A lábszárra rövid megnyúlású kompressziós pólyát helyeztünk fel a vénás keringés támogatására.

A betegnek részletesen elmagyaráztuk, hogyan kötözze a sebét, a megfelelő sebfertőtlenítéstől a kötszerváltásig és a helyes kompressziós terápiáig.

A megfelelő kötszereket vényre felírtuk illetve kérésére kötszerekkel elláttuk.

A beteget a kezelés elején hetente, majd két hetes ritmusban hívtuk vissza kontrollra. Június végére már a sebbe szépen tisztult, a sebszélek nekrotikus lepedéke feloldódott és a tisztításnál sebtörmelék formájában eltávolíthatóvá vált.

Júliusban már a granuláció is beindult, a sebszélek megfelelően befelé kúsztak. Augusztus eleje óta már bot és kísérő nélkül közlekedett. Szeptember első felében már a hámosodás jeleit tapasztaltuk. Állapota hétről hétre javult, igaz utasításainkat nagyon precízen betartotta, sebét nagy figyelemmel tisztította, kötözte. A kompressziós pólyázást is komolyan betartotta.

Október 7.-én elégedetten, gyógyultan és meghatódva távozott.

Íme a gyógyulás képekben: