Esettanulmány 11

11. esettanulmány

Esettanulmány XI.

Elmondása szerint 18 éves korában egy sportbaleset következtében bal a.v. mélyvénás elzáródása, ill. trombózisa keletkezett, majd a kivizsgálása során bal medence vénás fejlődési rendellenességre derült fény, mint kiváltó okra. Ettől fogva a bal a.v. mindig duzzadt, ödémás, vénás keringése jelentősen akadályozott. Érsebészeti kivizsgálásban részesült, artériás keringési zavara nincs a bal a.v. vénás elfolyása azonban akadályozott. 3 éve a bal lábszár alsó és középső harmadában egyre nagyobbodó és nem gyógyuló lábszárfekélye keletkezett. Ezzel különböző rendelőkben járt, főleg bőrgyógyászaton, kenőcsöket kapott, de az utóbbi egy évben járó beteg rendelésen nem járt, saját maga vásárolt H2O2 tisztító oldatot és mull lapot és gézpólyát. Nem gyógyuló egyre nagyobbodó lábszárfekélye miatt keresi fel rendelésünket.
Státusz: Rendkívül fiatal, 29 éves, normálisan táplált férfi beteg. A bal a.v. végig duzzadtabb a jobbnál, főleg a bal lábszár. Itt az alsó és középső harmadban két oldalt és a hátsó felszínen legalább 6 tenyérnyi erősen bűzös súlyosan lepedékes, több helyütt nekrotikus lábszárfekély látszik. Csupán az elülső felszínen van 4-5 harántujjnyi nem fekélyes terület, egyébként körkörös a fekély. A sebszélek mindenütt duzzadtak, gyulladtak, felhányt szélűek. A bokaízület és a lábízületei contracturásak, a láb kb. 35 fokos plantár flexióban van és ebből csak néhány fok mozgatható ki mindkét irányba.
Ellátás: Hosszas és ismételt Octenisept lemosás után 3 csomag Ca-Alginat szalaggal mindegyiket jelentősen szétlazítva történt a fedés, majd 7 db nedvszívó párnával fedjük a területet, és öntapadó rugalmas kötésrögzítést alkalmazunk. Rövid megnyúlású kompressziós pólyát is felhelyezünk a bal lábszárra. Alkalmazását a betegnek betanítjuk, ugyanúgy, mint a sebének megfelelő szakszerű ellátását.
A továbbiakban kb. 8 héten keresztül Ca-Alginat szalaggal ill. felváltva ezüst tartalmú kötszerrel kezeljük. Majd kb. 6 héten keresztül PU Habszivaccsal a sebalapról a makacs lepedéket eltávolítjuk. Kb. 6 hónap után sikerül a kötszerekkel, majd egy célzott infúziós antibiotikum kezeléssel a sebalapot úgy feltisztítani, hogy lepedékmentes, tiszta jó, bő vérellátót granulációs szövetet nyertünk. Kb. 6 héten át a megfelelő hámosítást serkentő kötszert alkalmaztunk, aminek eredményeképpen a szélek felől kb. 3-3 cm széles hámosodást tapasztaltunk. A vénás keringési elégtelenség miatt, a vénás keringés támogatása céljából, konzekvensen alkalmazott kompressziós terápia is elengedhetetlenül szükséges!
Végül a rendkívül nagy nyitott sebfelületre való tekintettel, plasztikai sebész kollegához fordultunk, aki elvégezte a megfelelő plasztikai beavatkozást.

Íme a gyógyulás képekben: