Esettanulmány 18

18. esettanulmány

18. Esettanulmány

45 éves nő beteg, nem gyógyuló lábszárfekélyei kezelése céljából keresi fel szakrendelésünket. Elmondja, hogy fekélyei kb. 3 éve állnak fenn, az utóbbi időben nem javult, csak rosszabbodott, a lakása szerinti bőrgyógyászati szakrendelésen járt időnként, de eredmény nem volt. Cukorbetegsége nincs, jobb lábán orbánc betegsége volt 2 éve, magas vérnyomás. Álló, ülő munkát végez. A beteg jelentősen túlsúlyos.

Diagnózis: A bal lábszár mellső felszínén a distalis harmadában kettő elhanyagolt küllemű krónikus fekély látható, melynek mérete kb. 5 x 4 cm, 3 x 2 cm. A lábszár lágy részei, valamint a bokatáj jelentősen ödémás, duzzadt, részben lipödémás. A sebalap lepedékes, szélek felhánytak-duzzadtak.

A jobb lábszár distalis harmadában,  a medialis., mellső és lat. egyaránt ráterjedő legalább 3 -4 tenyérnyi kiterjedésű, elhanyagolt küllemű, erősen lepedékes, krónikus fekély látható, melynek legfertőzöttebb része a belbokánál van, alapja lepedékes, fertőzött, a sebszélek felhánytak és cinktartalmú kenőccsel szennyezettek. A lábhát, bokatáj és lábszár erősen ödémás, duzzadt, lipödémás.

A kezelést, a megfelelő sebfertőtlenítő használatával és minden alkalommal eszközős feltisztítással végezzük. A  sebalapot feltisztító és a nekrotikus sebszéleket felpuhító, kíméletesen feloldó, antibakteriális, modern nedves sebfedőkkel kezdtük. Mindkét lábszárra rövid megnyúlású 2 - 2 db. kompressziós pólyát helyeztünk fel a vénás keringés támogatására.

A betegnek részletesen elmagyaráztuk, hogyan kötözze a sebét, a megfelelő sebfertőtlenítéstől a kötszerváltásig és a helyes kompressziós terápiáig.

Íme a gyógyulás képekben: