Esettanulmány 6

6. esettanulmány

Esettanulmány VI. 2012.09.18 – 2013.02.12.

Bevezetés, az eset rövid ismertetése: Először levélben keresett meg bennünket az ózdi kohász, aki akkor már 5 éve járt orvostól orvosig a nem gyógyuló lábszárfekélyével. Telefonon történő egyeztetés után kereste fel szakrendelésünket.

A beteg adatai: 71 éves férfi beteg, átlagos testalkattal (82 kg), RR: 160/85, tiszta tudattal

A seb kialakulásának háttere, kórelőzmény, alapbetegség:
2012.09.18. Elmondja, hogy 12 évvel ezelőtt mélyvénás trombózisa volt a bal a.v. 2 hét alatt meggyógyult, de az óta is duzzadt a láb, lábszár és comb. Kb. 10 évvel ezelőtt motorkerékpár berugókarja sértette meg a bal lábszár belső felszínét, és az akkor keletkezett seb az óta sem gyógyult be, sőt kiterjedt lábszárfekéllyé változott. Eddigi kezelések Ózdon sebészeti, bőrgyógyászati rendelésen történtek, különböző kenőcsöket kapott melyekre nem javult, sőt rosszabbodott az állapota. Cukorbetegsége nincs. Rugalmas pólyát soha nem ajánlottak neki, így még nem használt!

Szedett gyógyszerek: nem jellemző, max. ß Blocker (enyhe hypertonia)

A seb gyógyulását hátráltató tényezők: Vénás keringési elégtelenség, kórelőzmény 12 évvel ezelőtt mélyvénás trombózis

1. Első vizsgálat
Dátum: 2012.09.18.

A sebek leírása: A bal lábszár mediális felszínén az alsó harmadban a belboka felett, férfi tenyérnyi szabálytalan alakú, valamint ettől proximálisan egy nagyobb babérlevél nagyságú, elhanyagolt krónikus fekély látható. A bal lábszár laterális felszínén a külboka előtt szintén nagyjából babérlevél nagyságú krónikus fekély látható. A fekélyek alapja nekrotikus, lepedékes, a sebszélek főleg a med. oldalon duzzadtak, felhányt szélűek, kp. fokban gyulladásosak. A lábszár és térdtájék egyenletesen duzzadt, tömött tapintatú. Az egész lábszárát érintő erős fájdalomról panaszkodik.
Előirányzott kezelés:
Alapos és gondos sebtoalett ( fiziológiás sóoldat) + Volkmann kanalas mechanikus debridement, majd sebfertőtlenítés ( Octenisept) után mind a külbokatáji fekélyre mind a mediális lényegesen nagyobb és gyulladtabb fekélyre Calcium Alginat (Sorbalgon Tamp. ) szalagot tamponálunk a sebalapba, a sebalap feltisztítása érdekében. Majd nedvszívó sebpárnával fedjük mindkét sebet. Peha-haft rögzítést végzünk, majd 2 darab (lábhátra a B1 pontig 10 cm-est és a B1 ponttól a térdkalácsig 12 cm-est.) kompressziós pólyát helyezünk fel. A seb fertőtlenítését, tisztítását, a sebellátását a hozzátartozónak részletesen elmagyarázzuk, kompressziós kötést felhelyezését betanítjuk. Kötésváltást az első 4-5 napban naponta, majd utána a váladékozás mértékétől függően 2 naponta. Mivel a beteg messziről jön vonattal és busszal ezért kéri, hogy a következő kontroll csak 2 hét múlva legyen.
2. Ismételt vizitek, kötéscserék
Dátum: 2012.10.02.

A seb leírása: Határozott javulás látható a bal lábszár alsó harmad laterális (külső) felszínén lévő fekélynél. A sebalap szépen feltisztult a seb szélei laposak és a fekély környéke reakciómentes. Ezzel szemben a mediális (belső) felszínen nagy kiterjedésű ffi. tenyényi szabálytalan alakú kettős fekély még nem szűkült. A sebalap kissé feltisztult, nem túlzottan lepedékes, de elég duzzadt sebszélei vannak. Megjegyzés: a fekély felett a lábszár végig, ujjbenyomatott megtartó elég ödémás állapotú, de a fekély nélküli jobb láb is ödémás. A beteg kompressziós kötés nélkül érkezik… Nincs olyan cipője, mellyel, a kompressziós pólyával ne lenne szűk. Otthon állítólag hordja! Javasoljuk egy kedvező, két számmal nagyobb sportcipő beszerzését. Újra hangsúlyozzuk a kompressziós kötés fontosságát! Fájdalma a lábszárában valamelyest csökkent.
További kezelés, változtatások a kezelésben:
Alapos, gondos sebtoalett ( fiziológiás sóoldat) és sebfertőtlenítés ( Octenisept) után a külbokatáji fekélyre semleges kenőccsel és CMC részecskékkel impregnált ( Hydrotull) lapot helyezünk, a mediális lényegesen nagyobb és gyulladtabb fekélyre PU Habszivacs (PermaFoam) lapot helyezünk. Ez a PU habszivacs a speciális pórus szerkezetének köszönhetően belesimul közvetlen a sebalapba és micro debridementel feltisztítja a sebalapról a lepedéket. Peha-haft rögzítést végzünk, majd 2 darab kompressziós pólyát helyezünk fel. Kontroll 2 hét múlva.
Dátum: 2012.10.30.

A bal lábszár alsó harmad mediális felszínén levő szabálytalan alakú fekély lényegesen megkisebbedett, szárai vékonyabbak lettek, és a sebszélek laposak, reakciómentesek. A sebalapon lepedék nem látható. A lábszár külső oldalán levő hosszanti fekély állapota is sokat javult, szintén szűkült, a sebszélek felől határozottan hámosodás indult.
Folytatjuk a terápiát az előző kötszerekkel és a kompressziós pólyával.
Dátum: 2012.11.27.

A bal lábszár alsó harmad mediális fekélye jelentősen szűkült, 2 helyen 1-1- ujjbegynyi hámosodott sziget is látható. Sebszélek laposak, hámosodó jellegűek. A fekély területén lepedék nem látható. Laterálisan a külboka felett már csak 1cm átmérőjű, szintén felületessé váló hámhiány látható.
A mediális oldalon lévő fekélyalapra steril Hydrosorb (amorf) gél csíkot applikálunk, mert a sebalapot kissé száraznak látjuk, de a PU Habszivacsot továbbra is kedvezőnek ítéljük. A beteg most már a javulást látva , nagyon együttműködő. Rendszeresen hordja a kompressziós pólyát és utasításainkat, tanácsainkat ( pl. napi 20 mg Zink tabletta bevétele ) betartja. Napközben javaslunk sétát, mozgást kompressziós pólyában. Majd pihentetést, magasra felhelyezést (Braun szánkó magasságban). A sok sikertelen kezelés miatt a múltban, nálunk is a kezelések elején, nagyon szkeptikus volt.
Dátum: 2012.12.18.

A bal lábszár alsó harmad mediális oldalán a belboka feletti területen levő többszörös fekély úgy alakult, hogy 3 kisebbre szűkült, mégpedig a belboka felett egy 2cm-es, felette egy 3cm-es és afölött egy 1cm-es látható. A fekélyalapok tiszták, a sebszélek laposak, hámosodó jellegűek. A külboka területén lévő korábbi fekély már gyakorlatilag begyógyult.
Folytatjuk a terápiát. A külboka fekélye gyakorlatilag begyógyult. Ide már csak a pergament vékony és érzékeny epithel réteg védelmére semleges (triglicerid kenőcs alapú) kenőccsel impregnált tüll lapot (Atraumann) helyezünk, vlisz fedőkötéssel. A mediális oldalon lévő 3 kisebb sebet továbbra is PermaFoam -mal fedjük , ill. a sebalapra steril borsónyi gél applikálunk. Továbbra is kompressziós kötést alkalmazunk. A végtag ödémája, duzzanata és tömörsége lényegesen javult!
Dátum: 2013.01.15.

A bal lábszár alsó harmad mediális oldalán a belboka fölött már csak 2 db, egyik kisujjkörömnyi a másik 10Ft nagyságú teljesen lapos szélű, lepedékmentes, gyógyuló fekély látható, váladékozás nincs. A lábszár és bokatáj konzisztenciája közel normális.
3. Záró állapot
Dátum: 2013.02.12.

A bal lábszár alsó harmadában a korábbi fekélyek csaknem gyógyultak, szinte néhány mm-es apró hámhiány látható csak. Környezet rendben.
További javasolt intézkedések: A betegnek továbbiak is az alsó végtag kímélését javasoljuk. Felajánljuk a kompressziós harisnyára ( A-D. II. osztály) való váltást, de nem szeretné, már megszokta a pólyázást és ennél a terápiánál maradna.
Javasoljuk, hogy a továbbiakban is rendszeresen hordja a rövid megnyúlású 2 darab kompressziós pólyát. Napközben lehetőleg sokat sétáljon vele. Esténként a lábát helyezze magasra (Braun szánkó szerűen).
4. Összefoglalás, az eset tanulságai:
A krónikus vénás elégtelenségből eredő ulcus cruris esetén a kompressziós terápia elengedhetetlen! Az orálisan adott napi 20 mg Zink szedése segített (fehérje szintézis, kötőszövet képződés).
A sebgyógyulási fázisoknak mindig megfelelő, modern nedves sebfedők alkalmazása, a sebalapon kialakított ideális sebmiliő és állandó hőmérséklet tartása gyorsabb és eredményesebb sebgyógyulást eredményezett. A beteg együttműködése, a seb otthoni ellátásában, a kompressziós pólya felhelyezésében és hordásában, nagymértékben függ az orvos és asszisztens érthető, részletes, türelmes és meggyőző magyarázatától és utasításaitól.

 

Íme a gyógyulás képekben: